Grup de Defensa de la Sanitat Pública

(15mBCN – Salut)

El “xollo” de les externalitzacions

Deja un comentario

http://www.rtve.es/alacarta/videos/59-segons/59-segons/1204980/

En aquest programa amb el Sr. Ruiz de protagonista, Milagros Pérez Oliva cita que en un gran debat sobre externalitzacions de activitat per part de empreses, publicat recentment a The Economist (sic) diferents experts indicaven que les empreses que externalitzen, fan beneficis inicialment perquè la estratègia del proveïdor  es aconseguir el contracte del servei però que a mig termini resulta molt mes car (sic). En el cas de Catalunya crec que el model de externalització ha estat creixent des dels 90 fins el punt que de poc mes del 15% de diner públic per la assistencia sanitaria ha estat externalitzat, fins mes del 50% en el 2010. Les externalitzacions tenen diferents noms (com concert, subcontractació, aliança de estratègies, etc.). Però com deia el meu avi, el nom no fa la cosa i pel que es dedueix del debat a The Economist anem en la direcció contraria. En lloc de revertir el procés dels últims 20 anys que a contribuït a portar-nos on estem, l’actual govern ens vol convèncer de que hem de continuar en la mateixa direcció … A benefici de la sostenibilitat del sistema públic o al de les empreses privades (amb o sense ànim de lucre) que conten amb un client tan privilegiat que gestiona del diner públic de tots. “Pan para hoy y hambre para mañana”. En el cas de la Sanitat Catalana el “mañana ya es hoy”.
Al 2008 tinc un llarg article penjat a internet on faig referència a això. També he mostrat com a ponent i membre de taules rodones des del 2005, que com aquest model català cada vegada mes va en la direcció de la subcontractació polièdrica francesa que es molt costosa econòmicament: tenen un percentatge de depesa respecte al PIB mes alt de la EU-15 i un dels mes alts del mon precedida sols per USA i Suïssa.
Ara des de la Conselleria de Sanitat sembla que sols dona una sortida al problema del usuaris del “H. 2 de maig” …  la seva subcontractació (externalització de la gestió) com a una empresa. Una mes de les desenes de variants de subcontractació que han anat fent els administradors del diners públic per la assistencia sanitaria fins arribar de menys del 20% de subcontractació als ’90 a mes del 50% al 2010.
EN el cas del Hospital “2 de maig” el captiu potser el grup de directius (metges?) que dependran de que el contractador -partit polític hegemònic- no els vulgui escanyar.

Roger Bernat. Associació catalana per la defensa de la sanitat publica (ACDSP) i Dret i Defensa dels Serveis Públics (cDDSP)

Anuncios

Autor: 15mbcnSalut

about me

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s