Grup de Defensa de la Sanitat Pública

(15mBCN – Salut)

COL·LECTIUS DE METGES A CATALUNYA INDIGNATS, FINALMENT!

1 comentario

Encara que han trigat, col·lectius de metges a Catalunya, finalment, s’han indignat amb les retallades. Caps de diferents Serveis Clínics de l’Institut Català de la Salut, metges interns residents (MIR) i els metges i metgesses de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, cadascun en una carta, expressen la seva indignació amb la situació actual, sobre la qual, subratllen, no van ser consultats en cap moment.


En les tres cartes fan explícita la seva gran preocupació pels efectes negatius que aquestes retallades  tenen sobre els pacients i pel retrocés que suposen per al nostre sistema sanitari que, com diu la carta dels coordinadors de Serveis de l’ICS, “trigarà molts anys a recuperar si és que algun dia ho aconsegueix “. També estan indignats sobre l’efecte negatiu que aquestes retallades tindran sobre la formació dels metges i sobre la investigació clínica.
Igualment es queixen que les retallades afecten més l’atenció i la cura dels pacients (per les retallades en plantilla), que és el central d’un sistema sanitari. Els metges també es queixen de que les retallades no afecten “als consellers, delegats i alts carrecs que poc aporten a la sanitat”. Així mateix critiquen el favoritisme que s’aplica a certes companyies de gestió no pública, a les quals s’estan “venent” serveis d’alta tecnologia cars i en molts casos ineficients per sobreutilització.
Els metges expliquen amb detalls que les retallades en molts serveis representen el 60% dels llits i de les intervencions quirúrgiques, en retallades dràstiques en el temps d’hospitalització dels pacients (temps no determinats per les necessitats clíniques sinó per les retallades), l’augment de les llistes d’espera (denunciades pels professionals però amagades per la Conselleria), la retallada en els Serveis d’Urgències i altres canvis amb efectes negatius sobre la qualitat de l’atenció sanitària a Catalunya.
En aquestes necessàries declaracions d’indignació dels metges trobem alguns aspectes lamentables, per exemple en la carta dels caps de servei. D’una banda ens sembla poc encertat el corporativisme de no fer menció de la resta de professionals que treballen braç a braç amb els metges i les metgesses del sistema sanitari. Igualment, el fet de no assumir en el començament de la carta que les retallades no són negociables mentre:
a) No surtin a la llum les llistes d’espera d’abans i després de l’inici de les retallades.
b) No s’obri un debat sobre prioritats amb representants dels que paguen els impostos que administra el nou govern.
c) No es garanteixi la incompatibilitat de càrrecs públics amb càrrecs privats que tinguin conflicte d’interessos amb el públic, almenys fins passats anys de desocupar el càrrec precedent.

Finalment, resulta també lamentable que donin com a motius de la situació actual “l’envelliment de la població, la immigració, l’atur …”. Per un altra banda no esmenten la responsabilitat que te en el deficit la política de gestió del mateix sistema excesiva en les subcontractacions i en burocracia. Tampoc fan  autocrítica de la manera en què es fa medicina: defensiva, amb sobredespesa farmacèutica, medicalització excessiva de la vida quotidiana, proves diagnòstiques i preventives supèrflues, persecució del diagnòstic més enllà de la voluntat o necessitat del pacient …

Les dues cartes de metges i metgesses no caps de Servei entenen millor la realitat i són més categòriques, ja que no troben cap justificació per les actuals retallades. Encara que la veus dels metges han trigat a sentir-se, els metges de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida aclareixen que ells, al febrer d’aquest any, ja van demanar una “reforma d’un sistema molt burocratitzat, en el qual els grups de gerents, organismes, serveis, consorcis i empreses sanitàries anomenades “públiques” pel finançament però no per la gestió, s’emportaven els diners públics que ara ens fan falta “.

Sort, que ja estem veient, a més, que la indignació dels metges de Catalunya no es queda només en unes cartes. Companys/es, Benvinguts a la lluita!

Document: Carta dels caps de Serveis del ICS a Artur Mas

Anuncios

Autor: 15mbcnSalut

about me

Un pensamiento en “COL·LECTIUS DE METGES A CATALUNYA INDIGNATS, FINALMENT!

  1. Pingback: Carta de dels caps de servei de l’ICS a Mas | Dempeus per la salut pública

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s