Grup de Defensa de la Sanitat Pública

(15mBCN – Salut)

Reunió a la Sala d’actes de l’Ajuntament de Castellbisbal

Castellbisbal 22/07/2011

Sala plena de gom a gom de gent del poble: dreta, asseguda a terra i a fora de la sala.
L’acte presentat per l’alcaldessa, Conxi Llurba. Comença amb l’aclariment que aquesta reunió és convocada per CiU. Efectivament, jo vaig veure el fullet públic de convocatòria que portava Carme del la Plataforma, amb el logo de CiU. Especifica que la reunió ès oberta a tot el poble per ser informat de primera mà per una de les màximes jerarquies del govern de la GENCAT,
 
Josep Rull, del per què de les retallades: “comptes clars “diu el títol de la convocatòria. Va repetir el que ja és publicat reiteradament. Hem trobat un forat a la caixa dels diners públics més grand del que ens pensàvem … Va continuar donant xifres i xifres del que hem de pagar als creditors grans i petits  i posant l’accent en els milions d’euros per interessos que es tenen que pagar cada any. Ocasionalment algunes persones mostraven el seu rebuig al fet que parlava del problema mes gran, esmorteint problema que tenia el poble i per el que van venir a sentirlo. L’alcaldessa calmava els ànims amb amabilitat i deia que esperesin, que al final tothom podria dir la seva. Però remarcava una i una altra vegada que allò era un acte convocat per CiU perquè un representant del govern aclarís conceptes generals; que el Sr. Rull no era expert en sanitat; que esperava del civisme tradicional del poble que es deixés parlar i argumentar. Jo personalment, amb els que vaig parlar tots van pensar que era una convocatòria de l’Ajuntament, a una sala d’actes de l’Ajuntament, per informar el poble sobre les seves reivindicacions i no pas un acte de CiU per parlar de la seva politica general. En Rull va continuar parlant del deute i del cost del desdoblament del Eix Transversal i fins i tot va recordar que a Itàlia havien aprovat el copagament de 20 euros per cada visita a Urgències.
 
La intervenció del públic va ser dificultosa al principi per que l’únic que tenia micròfon era ell. Tot va canviar quan un jove va reclamar –amb grans aplaudiments del public- un micròfon. El procés es va revertir. Les intervencions van ser, generalment de mes nivell dialectic i concreció en la denuncia i les propostes al problema originat al poble per la decisió de GENCAT de retallar. Destacaré la denuncia  que ni oficialment ni oficiosament cap responsable del poble (alcaldessa inclosa) havia aconseguit les xifres del CAP de Castellbisbal: despesa, atenció, etc.; volen saber el %  que representa de retallada per Castellbisbal.EL nivell de retallada es del 10% com a la resta de conselleries o es major? No han proporcionat cap d’anàlisi del que representa d’increment d’activitat desviada de Castellbisbal sobre l’àrea de referència on haurà d’anar l’activitat retallada. Saben que hi ha també retallades a Terrassa i a tot el Vallès, ambulàncies, instal·lacions d’urgències, i diferents activitats per donar continuïtat a l’atenció sanitària a Castellbisbal. Va ser especialment curosa i ponderada una metgessa de CAP que va sentir-se dolguda el fet que l’import de tota la retallada sanitària de Catalunya val els euros de dos jugadors del Barça. Que els treballadors del centre no van estar consultats ni vam poder participar en la cerca de solucions als previsibles problemes originats. El Sr. Rull amb un cert grau de contrició va dir que traslladaria les preguntes a Mas i, si fes falta, al Sr. Boi Ruiz, ja que no es considerava prou informat per respondre ell. Malgrat aquesta confesada manca de expertitza va pontificar que les poblacions de Catalunya sense Urgències no tenien més mortalitat que les que sí que en tenien. Davant de l’argument que CiU va trobar un gran forat a la caixa, un jove va denunciar –en forma de pregunta- que no es creible que el partit de la alternança i principal partit de l’oposició no tenia dret – la Sindicatura de Comptes ho ha de garantir- durant tota la legislatura de veure els comptes, el forat de caixa i incloure les retallades en el programa electoral: “els comtes clars”. En algun altra intervenció es va dir que tot es un engany i una forma d’aprofitar-se per afavorir la seva clientela empresarial. El comiat va estar ple d’indignació explicita a la sortida dels Sr. Rull.
 
Tot seguit, un gran nombre de persones van fer una assemblea davant el CAP – a uns 50 m. De l’Ajuntament – on van fer un debat molt assenyat concretant el que acordaven fer després. Vaig entendre que continuar amb la resistència passiva de mantenir amb la presencia de piquets dia i nit el CAP amb activitats formatives, etc., i plantejar dia a dia el que farien per difondre la informació de la situació a la resta de veïns del poble sense deixar de fer pressió. Una membre de la plataforma molt dialogant va dir que la senyora Llurba li havia dit que fins ara la Plataforma havia tirat del carro i l’Ajuntament seguia. Però que a partir d’ara seria l’Ajuntament que tiraria del carro i que el poble seguiria (!?).
 
CONCLUSIO:
 
Una lliçó rebuda de com d’indignats, 15-M, acampats, perro-flautes sense logo, estan seguint una estratègia molt similar als del moviment iniciat fa mes de 2 mesos. Es clar que alguns veïns ens van explicar que ja fa uns 20 anys amb aquesta estratègia van aconseguir que no els instal·lessin al municipi de forma autoritària un dels mes grans abocadors de Catalunya.

Deja un comentario